İçeriğe geç

Türk Lirası Kime Ait

Türk parasının arkasında kimler var?

Her biri farklı renkte; 10 TL. Cahit Arf. Matematikçi. 20 TL. Mimar Kemaleddin. Mimar.

Türk parasının üstünde kimin resmi var?

YTL’den TL’ye dönüşümün tamamlanmasıyla birlikte 1 Ocak 2009’da yeniden tedavüle girdi. Türk Lirası’nın ön yüzünde şimdiye kadar yalnızca Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün resimleri bulunuyordu.

50 Türk parasının arkasında kim var?

Zafer Hanım’ın 1877’de yayınladığı Aşk-ı Vatan adlı bir romanı olmasına rağmen, beş roman yayınlayan Fatma Aliye Hanım, yazarın tek romanı olması nedeniyle Zafer Hanım değil, ilk kadın romancı oldu. 2009’da 50 Türk lirası banknotunun arka yüzünde portresi yer aldı.

100 TL’nin arkasında kim vardır?

Cebir alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında ün kazanan Cahit Arf, sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel kullanılarak çözülebilirliği konusundaki çalışmalarıyla da tanınıyordu.

Türk parasını hangi ülke basıyor?

Ülkemizde banknot basma ve ihraç etme yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu yetkiyi süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. Türkiye’de banknotların tasarımı ve basımı Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Basımevi Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Türk parasını kim tasarladı?

Toplam 8.

Türk parasını kim icat etti?

Günümüzde dünyayı şekillendiren en önemli ekonomik araç olan paranın tarihi Lidyalılar zamanına kadar uzanmaktadır. Tarihe parayı ilk keşfeden medeniyet olarak geçen Lidyalılar, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu’da yaşamıştır. Yani paranın yaratıldığı yer şu an yaşadığımız ülkedir.

Yunus Emre neden 200 TL’nin arkasına konmuştur?

200 Türk lirası (72 x 160 mm). Arkasında Yunus Emre’nin portresi yer almaktadır. Kaynaklarda; 1238-1320 yılları arasında yaşadığı söylenen Yunus Emre, Anadolu’da Türk şiirinin öncüsü olan mistik bir Türk halk şairidir.

1 Türk Lirası dünyada kaçıncı sırada?

Küresel ekonomideki dalgalı süreç, birçok ülkenin para birimlerinin değerini her zamankinden daha fazla etkiliyor. Dünyanın en değerli para birimlerini inceleyen B2Press’in araştırmasına göre, Kuveyt dinarı ilk sırada, İran riyali son sırada yer alırken, Türk lirası 193 ülke arasında 38. sırada yer alıyor.

20 Liranın arkasında kim var?

20 Türk Lirası (I. Seri)Emisyon Grubu:E-9Ölçüler:68 x 142 mmÖn:Atatürk PortresiArka:Mimar Kemaleddin PortresiHakim renk:Yeşil4 satır daha

1000000 TL Arka Yüzünde Kim Var?

E 7 – BİR MİLYON TÜRK LİRASI I. SERİ “E 7”ArkaŞarap kırmızısı ve mavi resimÖnAtatürk portresiArkaŞanlıurfa Atatürk Barajı’nın panoramik görüntüsü19 satır daha

50 kuruşun arkasında kim vardır?

Sabiha TansuğİkametBademler, Urla, İzmirEtnik kökenTürkEğitimGöztepe Kız Sanat EnstitüsüMeslekEtnolog, koleksiyoncu, araştırmacı5 satır daha

1000 TL arkasında kim var?

İkinci emisyon grubu (E2)İkinci emisyon grubu (E2) (1937-1942)Değer ₺Boyutlar (mm)Bilgi1 000205 × 95Atatürk Portresiİsmet İnönü PortresiKaynaklar: CBRT17 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine’de arşivlendi. – Turkish Banknotes.info10 satır daha

200 TL uzerinde kimin resmi var?

200 Türk Lirası (I. Seri)Emisyon Grubu:E-9Ölçüler:72 x 160 mmÖn:Atatürk PortresiArka:Yunus Emre PortresiDominator rengi:Mor4 satır daha

10 TL paranın arkasında kim var?

Kariyeri. Cahit Arf’ın portresi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 10 liralık banknotunda yer alıyor. “Eğer evrenin sırrını gerçekten arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin.”

1 Milyon TL’nin arkasında kim var?

E 7 – BİR MİLYON TÜRK LİRASI

200 TL’nin arkasında kim var?

200 Türk lirası (72 x 160 mm). Arkasında Yunus Emre’nin portresi yer almaktadır. Kaynaklarda; 1238-1320 yılları arasında yaşadığı söylenen Yunus Emre, Anadolu’da Türk şiirinin öncüsü olan mistik bir Türk halk şairidir.

1 TL’nin arkasında ne var?

Tasarım. Barış Kara tarafından tasarlanan 1 liranın ön yüzünde; değer, ay, yıldız, basım yılı ve Rumi motifi yer almaktadır. Arka yüzünde Republik Türkiye yazısı ve Mustafa Kemal Atatürk portresi bulunmaktadır.

Türk parasını kim çıkardı?

İlk Osmanlı banknotları 1840 yılında Abdülmecit tarafından “Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere” adıyla, bugünkü deyimle “kâğıt yerine geçen para” olarak çıkarılmış olup, bir bakıma para değil, faiz getiren borçlanma araçları veya hazine bonolarıydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir